Tarihi yapılar, her ülke için kalıcı zenginlik kaynağıdır. Dünyanın her noktasından kesintisiz turist çekerler ve döviz girdisi sağlayarak ekonomik açıdan büyük katkılar sağlarlar. Ancak çok eski tarihi yapılar da zamanın aşındırıcı gücü karşısında aşınırlar ve zarar görürler. Estetik yapısını bozmadan dikkatli şekilde yapılacak bir tarihi yapı restorasyon işlemi ile tarihi yapılar, aslına sadık kalınarak daha güçlü hale getirilebiliyor. Çelik kullanılarak tarihi yapıları, aslına sadık kalarak restore eden firmamız; ülkemizdeki birçok tarihi yapıyı yeniden canlandırmaya devam ediyor.
Tarihi Yapılar Çelik ile Daha Güvende
Çelik, tarihi binaları çeşitli şekillerde güçlendirmek ve restore etmek için kullanılabilecek en sağlam malzemedir. Yaygın bir yöntem olarak taşıyıcı duvarları ve zamanla zayıflamış yapı elemanlarını güçlendirmek için kullanılacak en iyi malzeme olan çelik kirişler, çelik levhalar ve çubuklar kullanılarak tarihi yapılar yeniden eski görkemine kavuşturulabilir. Bu konuda profesyonel olan firmaların kullandığı bir başka bir yöntem ise şöyledir, yeni bir çatı yapmak ek katlar ile yapıyı zenginleştirmek veya binaya yeni yapısal elemanlar eklemek için çelik braketler ve konektörler profesyonel ustalardan oluşan ekiple kısa sürede tarihi yapıya işlenmektedir.
Çelikle Tarihi Yapıların Restorasyonu
Çelik malzemesi tarihi yapıların yeniden restore edilmesinde; özellikle silikleşmiş veya özelliğini kaybetmiş süslemelerin, balkon veya korkuluk gibi zayıf yapıların yeniden güçlendirilmesinde kullanılmaktadır. Böylece yapılar, daha uzun yıllar boyunca ayakta kalmaya devam eder. Eski binaların veya tarihi yapıların bütünlüğünü korumak ve titizlikle restorasyon çalışmalarını yaptırmak; restore edilen yapıların doğal afetlere- yangınlara karşı dayanımını arttırmak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.
Kısa sürede bitirilecek yapı tadilat işlemi ile çeliğin sağlamlığı sayesinde yapılar çok daha uzun yıllar varlığını devam ettirebilir. Ancak bu işlemlerde kaba inşaat ile yetinilmez. Tarihi yapıların tadilatı söz konusu ise daha fazla dikkat ve profesyonel yaklaşım gerekiyor.
Çelikle Tarihi Yapıları Güçlendirme
Tarihi binalar, binanın mevcut çerçevesine kirişler ve kolonlarla çelik yapı elemanları dahil edilerek çelikle daha güçlü hale getirilmektedir. Bu işleme Güçlendirme işlemi deniyor. Güçlendirme çalışmaları tarihi yapının genel yük taşıma kapasitesini artırarak yüklerin daha etkin bir şekilde dağıtılmasına ve aktarılmasına yardımcı olabilir. Ek olarak çelik, tuğla veya taş gibi bozulan veya hasar görmüş duvarları güçlendirmek veya değiştirmek için, yine çelik kullanılabilir ve binanın ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Çelik ayrıca, binanın genel stabilitesini ve sismik aktiviteye karşı direncini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Böylece yıllanmış tarihi yapıların doğal afetlere karşı direnci artar. Daha uzun yıllar, bu tarihi yapılar hizmet vermeye devam eder. Yapı tadilat işleminde kullanılan çeliğin; kirişlerin ve destek kolonlarının, yapının doğal görünümünü bozmayacak şekilde düzenlenmesi büyük bir titiz çalışma gerektirmektedir. Bu alanda profesyonel olan usta İstanbul firması yıllardır ülkemizdeki bu tür kurtarılması gereken tarihi yapıların tadilatı konusunda çalışmalar yürütüyor.